Dierfysiotherapie Danielle 
 

Wat houdt dierfysiotherapie in?

Als dierenfysiotherapeut zijn wij specialist in het beweegapparaat van honden en paarden. Voordat je aan de opleiding dierfysiotherapie kan beginnen is een basis als humaan fysiotherapeut vereist, deze medische achtergrond zorgt voor een goede basis, vanuit hier kun je verder specialiseren richting de dieren. 

Een fysiotherapeutisch onderzoek begint altijd met een vraaggesprek, hieruit maken we een zo compleet mogelijk beeld over uw dier. Daarna inspecteren wij de stand van uw dier, voelen wij hem/haar na en kijken wij mee hoe uw dier beweegt. Hierna begint het functieonderzoek, hier testen wij de beweeglijkheid van de gewrichten van de benen, rug en hals. Daarna volgt de specifieke palpatie waar we belangrijke regio's opnieuw navoelen om daaruit conclusies te kunnen maken, een voorbeeld hiervan is het navoelen van de pezen. Met al deze onderzoeksgegevens komen wij tot een fysiotherapeutische conclusie en op basis daarvan maken we een passend behandelplan. 

Wanneer is dierfysiotherapie nodig?

Dierfysiotherapie bij honden

Wanneer u merkt dat de hond mank loopt met een poot, pijnlijk reageert bij het aaien van de rug of bijvoorbeeld moeite krijgt met ergens opspringen kan het verstandig zijn om dierfysiotherapie in te schakelen. Ook als uw dier in de sport loopt en minder gaat presteren. Dit is bijvoorbeeld te merken aan het minder snel zijn of minder goed springen tijdens de agility. Ook na een operatie, bijvoorbeeld van een kruisband kan fysiotherapie verstandig zijn zodat uw hond begeleiding krijgt bij de revalidatie.


Onderstaand problemen zijn voorbeelden die door een dierfysiotherapeut te behandelen zijn: 

- Patella luxatie

- Revalidatie kruisband ruptuur 

- Elleboog of heupdysplasie 

- Fracturen

- Weke delen letsel 

- Hernia

- Spondylose

- Artrose

- Neurologische problemen


De behandelingen hond vinden plaats bij Dierenfysiotherapie Achterhoek, gelegen aan de Keurhorsterweg 4 in Sinderen. 


Dierfysiotherapie bij paarden

Een paard wat minder gaat presteren tijdens het rijden, denk hierbij aan makkelijker linksom of rechtsom willen gaan, moeite hebben met de aanleuning of minder willen meewerken kunnen aanwijzingen zijn voor lichamelijk ongemak. Tijdens de dressuur kan een paard bijvoorbeeld moeite hebben met het verzamelen, tijdens de spring/eventing kan de prestatie van de sprong en/of galop verminderen. Zo wordt bij elke discipline wat van een paard verwacht. Hierbij kan ik ondersteuning bieden om dit zo goed en soepel te laten verlopen. Daarnaast kunt u met uw paard komen voor een check up eens in de zoveel tijd, hierbij controleren wij het gehele lichamelijke bewegingsapparaat.


Onderstaande problemen zijn voorbeelden die ook door een dierfysiotherapeut te behandelen zijn:

- Kreupelheid

- Wervelkolom problematiek 

- Patella fixatie

- Peesklachten

- Hypermobiliteit

- Artrose

- Weke delen letsel 

- Synovitis 

- Spat 


De behandelingen paard vinden plaats bij u aan huis. 



Behandeling 

De behandelvormen die door mij uitgevoerd worden bestaan uit:


- Hydrotherapie bij honden

- Lasertherapie bij honden

- Informatie en advies t.a.v. het herstel en klacht

- Massage 

- Mobilisatie

- Oefentherapie